Ekonomi

Yeditepe Üniversitesinden görme engellilere yönelik yapay zekayla eğitim fırsatı

- Yeditepe Üniversitesi Engeli Olan Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Feryal Subaşı: - "Görme engeli olan öğrencilerin matematik ve fizik bölüm derslerini daha rahat takip etmeleri için yapay zekayı aktif bir şekilde kullanmaya başladık"

İSTANBUL (AA) - Yeditepe Üniversitesi, görme engelli öğrencilerin derslerini daha rahat takip edebilmeleri için yapay zekayla eğitim fırsatı sunuyor.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, toplumda engelli bireylerin karşılaştığı zorluklara dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 3 Aralık, Dünya Engelliler Günü olarak değerlendiriliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yeditepe Üniversitesi Engeli Olan Öğrenci Danışma ve Koordinasyon Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Feryal Subaşı, Dünya Engelliler Günü'nün yalnızca bir farkındalık oluşturmakla sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, sürdürülebilir çözümlerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yapay zekanın özellikle görme engelli öğrencilerin öğrenmelerine destek olacak uygulamaları sunduğunu aktaran Subaşı, uygulamalardan yararlanmanın önemine işaret etti.

Subaşı, istihdam edilebilirlik durumunun bireylerin, sosyal yaşama eşit katılımını gösteren önemli bir gösterge olarak kabul edildiğini aktararak, "Çünkü, engeli olan birey bir işe sahip olduğunda, sosyal yaşama tam katılma, sosyal haklara ve daha aktif bir yaşam tarzına sahip olma olanaklarına sahip olur. İstihdam, erişilebilirlik, katılım, eğitim alanındaki sonuçlar toplumlarda kapsayıcılığın ve erişilebilirliğin temel göstergeleri olarak tanımlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Engelli bireylerin istihdam oranına değinen Subaşı, Avrupa Birliği üye ülkelerinde, ülkeden ülkeye kısmen farklılık göstermekle birlikte, ortalama yüzde 50 civarındayken Türkiye'de bu oranın yüzde 22,1 olarak verildiği bilgisini paylaştı.

Subaşı, "İstihdamın arttırılabilmesi için ve dezavantajlı durumda olan kişilerin, engellilerin de eşit koşullarda istihdama katılabilirliklerinin geliştirilebilmesi amacıyla tüm ülkeler gibi ülkemizde de yönetmelikler, kanunlar çerçevesinde düzenlemeler yapılmaktadır. Ancak istihdam oranı daha ağır engel ve zihinsel engel durumlarında yüzde 10’lara kadar düşmektedir." açıklamasını yaptı.

- "Matematik ve fizik, şekiller ve grafiklerle dolu zor disiplinler"

Hak temelli yaklaşım kapsamında istihdam alanında engelli bireylerin erişebildikleri imkanların hem arttırılması ve hem de çeşitlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Subaşı, "Aslında günümüzde, bilgiye ve teknolojiye erişim ve teknolojik çözümlerin baş döndürücü bir hızla gelişiyor olması, engeli olan bireylerin eğitim yaşamlarına ve istihdam olanaklarına çok önemli fırsatlar ve avantajlar sunabilir. Böylece engeli olan bireyler kendileri için erişilebilir olmayan birçok materyale ve kaynağa engelsiz bireylerle eşit koşullarda ulaşma imkanına sahip olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Matematik ve fiziğin, şekiller ve grafiklerle dolu bazen zor ve farklı beceriler gerektiren disiplinler olduğunu anlatan Subaşı, görme engelli öğrencilerin genellikle tercih etmedikleri bir alan olmakla birlikte, erişilebilir materyaller ve teknolojik destekle bu engellerin aşılabileceğini belirtti.

Uzman görüşlerine başvurup üniversitelerle bilgi alışverişi yaparak ve öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda bir mentörlük sistemi oluşturduklarını değinen Subaşı, Matematik Bölümü ve Fizik Bölümü öğretim üyelerinin yaptıkları ihtiyaç analizleriyle öğrencilerin derslere özgü ihtiyaçlarını ayrıntılı bir şekilde ele aldıklarını kaydetti.

Subaşı, "Üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği bölümünün sunduğu çözümlerle yapay zeka sayesinde matematikte öğrenmeyi ve öğretmeyi zorlaştıran birçok konuyu analitik olarak çözme fırsatı yakaladık. Böylece görme engeli olan öğrencilerin matematik ve fizik bölüm derslerini daha rahat takip etmeleri için yapay zekayı aktif bir şekilde kullanmaya başladık. Görme engeli olan öğrencilere yönelik özel yenilikçi çözümleri içeren materyalleri de eğitim ve öğretim süreçlerini desteklemek için öğrencilerimize sunduk." şeklinde görüş belirtti.