İSTANBUL (AA) - SuperFresh'in, tarımda fırsat eşitliğini sağlama hedefiyle sürdürdüğü "Tarımın Kadın Yıldızları" projesi, Smarties Awards 2024'te "çeşitlilik ve kapsayıcılık" dalında Orta Doğu ve Afrika (MEA) bölgesinin altın ödülünü kazandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, dondurulmuş gıda markası SuperFresh'in, 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteğiyle başlattığı Tarımın Kadın Yıldızları projesi, Mobil Pazarlama Derneğinin (MMA) geleneksel hale getirdiği Smarties Awards 2024'ten ödülle döndü.

Proje, pazarlamanın yaratıcı, yenilikçi ve başarılı projelerinin değerlendirildiği yarışmanın "amaç odaklı pazarlama" ana kategorisinin "çeşitlilik ve kapsayıcılık" dalında, MEA bölgesinde altın ödüle layık görüldü.

Tarımın Kadın Yıldızları, aralarında Toplumsal Fayda Ödülleri, The Stevie Awards for Women in Business, Digital Communication Awards 2024, Uluslararası Stevie Awards ve İstanbul Marketing Awards olmak üzere hayata geçirildiği 2022'den bu yana 14'üncü, bu yıl ise 7'nci ödülünü elde etti.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) "2023 Sektörlere Göre İstihdam Edilenler ve İstihdam Edilenlerin İşteki Durumu" raporuna göre, Türkiye'de tarım sektöründeki yaklaşık 2 milyon kadının yüzde 78'i, aileleri yanında ücret almadan çalışıyor. Bu fırsat eşitliği projesiyle, kadın çiftçilerin tarım alanında güçlendirilmesi ve kadın istihdamının artırılması amaçlanıyor.

Projede, 3 yılda desteklenen kadın çiftçi oranının 2 katına çıkarılması hedefine, sadece bir yılda ulaşıldı. 2024 yılında proje kapsamı genişletilerek çiftçi kadınlara, onarıcı tarım uygulamalarına ek olarak finansal okuryazarlıktan yapay zekaya, ekolojik okuryazarlıktan üretime kadar farklı alanlarda eğitimler verildi. 2025 sonuna kadar eğitim verilen kadın sayısının 1500'e ulaşması hedefleniyor.

Yemeksepeti, İstanbul Marketing Awards'tan çifte ödülle döndü Yemeksepeti, İstanbul Marketing Awards'tan çifte ödülle döndü

- "Tarım, özellikle kadınlar açısından büyük bir potansiyel barındırıyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kerevitaş Pazarlama Kurulu Başkanı (CMO) Gülizar Öcal Doğan, Türkiye'nin en önemli tarımsal hammadde tedarikçilerinden biri olarak, tarımın özellikle kadınlar açısından büyük bir potansiyel barındırdığının farkında olduklarını belirtti.

Rapor verilerinden hareketle bu projeye başladıklarını vurgulayan Doğan, "Bu tespitten hareketle, biz de tarım sektöründeki kadın iş gücünün potansiyelini açığa çıkarmak ve fırsat eşitliği sağlamak üzere harekete geçtik. Bu projeyle, tohum seçiminden hasada kadar her aşamada uzman ziraat mühendislerimizle sözleşmeli kadın çiftçilerin yanlarında oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Sürdürülebilir tarım alanında verdikleri teşviklerin yanı sıra kadın çiftçileri yapay zeka, girişimcilik, finansal ve ekolojik okuryazarlık eğitimleriyle desteklediklerine değinen Doğan, şunları kaydetti:

"Projeye dahil edilen kadınlarımızın verimliliği artırmak için yapay zekayı kullanmaya başladığını, üretimle ilgili karmaşık maliyet hesaplamalarını rahatlıkla yaptığını, verilen destekle kızlarını ziraat mühendisi olarak okuttuğunu görüyoruz. Ne mutlu bize ki kısa zamanda dikkat çeken ve ilham veren bir yolculuğa dönüşen projemiz, geçen sene Birleşmiş Milletler'de düzenlenen özel oturumda tüm dünyaya örnek gösterildi. Başarılarımızla, sadece Türkiye'de değil, globalde de prestijli kurumlar tarafından 14 ödüle layık görüldük. Kerevitaş için çok kıymetli bir proje olan Tarımın Kadın Yıldızları'nı önümüzdeki dönemde daha da büyüterek, kadınlarımızı desteklemeye devam edeceğiz."

Kaynak: aa