Sağlık

1. Ulusal Üsküdar Üniversitesi Sporda Fizyoterapi Sempozyumu düzenlendi

- Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: - "Spor, dünyanın neresinde olursanız olun inançlı-inançsız, erkek-kadın, dil, din hiç bunların arasında fark olmadan yapılan aktivitelerden bir tanesidir"

İSTANBUL (AA) - Bu yıl ilki düzenlenen Ulusal Üsküdar Üniversitesi Sporda Fizyoterapi Sempozyumu, Üsküdar Üniversitesi Np Sağlık Yerleşkesi'nde yapıldı.

Üniversiteden yapılan açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin, sporun evrensel bir değer olduğunu belirterek, "Spor, dünyanın neresinde olursanız olun inançlı-inançsız, erkek-kadın, dil, din hiç bunların arasında fark olmadan yapılan aktivitelerden bir tanesidir. Bazen bireysel yaparız sporu bazen toplumsal. Bazen insanlar bir araya gelmede çok zorluk çekseler de bakarsınız uluslararası müsabakalarda, kişisel yarışmalarda bir sürü insanı bir araya getiren önemli bir değerdir." ifadelerini kullandı.

Sporun toplumda yaygınlaştırmış olan ülkelerde genel sağlığa çok olumlu etkileri olduğunu aktaran Ertekin, sporun koruyucu sağlık açısından da spor son derece önemli olduğu bilgisini paylaştı.

Ertekin, herkese yaşam boyu yapabilecekleri bir spor dalı seçmelerini önerdiğini kaydederek, "Hem daha mutlu olursunuz, ruhunuz daha sağlıklı olur, insan ilişkileriniz yaşam süreniz iyi olur. Tabi ki bu spor aktivitelerini gerçekleştirirken zaman zaman da istenmeyen sakatlıklar ortaya çıkıyor. Bu noktada da fizyoterapist arkadaşlarımız devreye giriyor. Özellikle günümüzde spor yaparken veya farklı yaralanmalardan sonra insanları ayağa kaldırıyor olmaları çok önemli. Hareketleri kısıtlanmış bir insanı kendi kendine yeter hale getirmek konusunda fizyoterapistler son derece başarılı." açıklamasını yaptı.

- "Fizyoterapi sporun vazgeçilmez bir başlığıdır"

Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Deniz Demirci de günümüzde sporun gittikçe yaygınlaşmasının ve değişik alanlarda çalışanların ilgi duyduğu bir iş, uğraş haline dönüşmesinin önemine işaret ederek, "Her ne kadar sporun bir oyunla işten uzaklaşma aracı olarak ortaya çıktığı kabul edilse de gerek ekonomik, gerek hukuki, gerek uluslararası barış yönünden altın değeri kazandığı görülmektedir. Bu anlamda spor çok yönlü toplumsal gurur haline gelmiştir, bunun baş aktörleri de şüphesiz sporculardır." değerlendirmesinde bulundu.

Sporun hem bedensel hem de ruhsal sağlığa iyi geldiğine dikkati çeken Demirci, "Ancak bazen spor yaparken veya spordan sonra yaşadığımız sakatlanma veya ağrılarla karşılaşabiliriz. İşte bu noktada devreye fizyoterapi girer. Fizyoterapi sakatlanmaları önlemek ve iyileştirmek için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Hareketlerin bilimsel ögelerini kullanarak vücuttaki ağrıları hafifletir, esnekliği arttırır ve kasları güçlendirir. Sporcuların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olurken, gelecekte de oluşabilecek sakatlıkları önlemeye yardım eder." ifadelerini kullandı.

Demirci, bireylerin ihtiyaçlarına uygun ya da çalıştıkları sporcuların ihtiyaçlarına uygun tedavi planlarını oluşturduklarını aktararak, "Bu planlar egzersizlerden manuel terapiye kadar birçok farklı tekniği bünyesinde barındırır. Ancak fizyoterapinin sadece sakatlık durumunda değil, aynı zamanda spor performansını artırmak için de kullanılabilir. Özellikle profesyonel sporcular fizyoterapistlerle çalışarak daha güçlü, dengeli ve esnek bir vücuda sahip olurlar. Bu da onların sahada ve sahne üzerinde daha da iyi performans göstermelerine olanak tanır. Fizyoterapi sporun vazgeçilmez bir başlığıdır." açıklamasını yaptı.